Colijnsplaat ´Van Ganuenta tot historisch Colijnsplaat´

Het dorp Colijnsplaat is gesticht in 1598 en geheel gepland gebouwd. Colijnsplaat behoort tot één van de zeven beschermde dorpsgezichten in Zeeland. Met een levendige vissershaven en een moderne jachthaven voor de recreatie is er altijd wel wat te beleven in Colijnsplaat. Vele eeuwen eerder lag in deze omgeving de nederzetting ´Ganuenta´. Er stond daar een Gallo-Romeinse tempel ter ere van Nehalennia. Volgens overlevering was Nehalennia de beschermvrouwe van vissers en zeelui, die haar offers brachten voor een behouden vaart.

Programma

De gids wacht het gezelschap op bij het startpunt. Tijdens de wandeling vertelt de gids over het ontstaan van Colijnsplaat en de inpoldering van Colinsplate. Ook krijgt u uitleg over het begrip ‘beschermd dorpsgezicht’, het bijzondere stratenplan en de talrijke monumenten en bezienswaardigheden van het dorp. U bezoekt de tempel van Nehalennia en loopt langs de Oosterschelde en de visafslag waar 24 uur per dag vis wordt aangevoerd, voornamelijk garnalen en, in het seizoen, Oosterscheldekreeft. Het ‘Wonder van Colijnsplaat’ dat plaatsvond tijdens de Watersnoodramp wordt door de gids uit de doeken gedaan.

Johannis de Rijke uit Colijnsplaat bewees zijn kwaliteiten als waterbouwkundige in Japan en China. Hij realiseerde er in de tweede helft van de negentiende eeuw indrukwekkende projecten om de bereikbaarheid van havens te vergroten en de loop van rivieren aan te passen. Hij ontving hiervoor diverse onderscheidingen.

Wandeling Colijnsplaat ´Ganuenta, historisch Colijnsplaat, Molens & Zangvogels´

Deze wandeling is dezelfde als de wandeling ´Van Ganuenta tot historisch Colijnsplaat´ maar wordt uitgebreid met uitleg over de Oude Molen, de Oud Noord-Bevelandpolder en proefboerderij en voert u langs een prachtig bosgebied waar talrijke vogels huizen.

Prijsinformatie Wandeling Colijnsplaat ´Van Ganuenta tot historisch Colijnsplaat´

Minimaal 10, maximaal 20 personen per gids (minder dan 10 personen prijs op aanvraag)
Start- en eindpunt Cafetaria-Eethuis ´De Linde´, Voorstraat 71, Colijnsplaat

Prijsinformatie Wandeling Colijnsplaat ´Ganuenta, historisch Colijnsplaat, Molens & Zangvogels´

Minimaal 10, maximaal 20 personen per gids (minder dan 10 personen prijs op aanvraag)
Start- en eindpunt Cafetaria-Eethuis ´De Linde´, Voorstraat 71, Colijnsplaat