Dreischor, het groenste dorp van Schouwen-Duiveland

Het dorp Dreischor is één van de mooiste en best bewaard gebleven kerkringdorpen van Nederland. Een gracht omringt het middelpunt: de middeleeuwse Sint-Adriaanskerk. Dreischor is in 1973 uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht. Museumboerderij Goemanszorg geeft een goed beeld over de landbouw en vlasteelt door de eeuwen heen.

Programma

De gids wacht het gezelschap op bij Streekmuseum Goemanszorg. Tijdens de wandeling worden de historie en het ontstaan van Dreischor uit de doeken gedaan. Er wordt verteld over de inpoldering en bedijking van het eiland Dreischor. De gids wijst u op de historische panden, waarvan er vele met een zogenaamde makelaar zijn getooid en geeft uitleg over de ‘Hooge Ambachtsheerlijkheid’ en het daarbij behorende ‘halsrecht’. De Sint-Adriaanskerk staat midden in het dorp met daaromheen de gracht. Vanwege de voortreffelijke akoestiek worden er regelmatig geluidsopnamen gemaakt van voornamelijk klassieke muziek. Slot Windenburg bestaat niet meer, maar op de oorspronkelijke plek is een huis gebouwd dat dezelfde naam en allure heeft. Van het oorspronkelijke slot rest slechts één steen dat in het huidige huis is verwerkt. Een bezoek aan de Pasveersloot is zeker de moeite waard. Deze installatie diende om het afvalwater voor de inwoners van Dreischor te zuiveren.

Prijsinformatie

Maximaal 20 personen per gids.

Start- en eindpunt Museumboerderij Goemanszorg, Molenweg 3, Dreischor

Mogelijkheden om uw wandeling uit te breiden

De wandeling kan worden uitgebreid met een bezoek aan de Sint-Adriaanskerk waar de gids uitleg geeft over het interieur, waaronder de 18e -eeuwse grafkapel voor de ambachtsheren van Dreischor. De kapel heeft een verhoogde vloer, waaronder zich de eigenlijke grafkelder bevindt. Het geheel is afgesloten met een smeedijzeren hek. Wanneer u voor deze optie kiest wordt de wandeling met een half uur verlengd.

Een bezoek aan Museumboerderij Goemanszorg behoort tot de mogelijkheden. Prijsinformatie op aanvraag.