Sint Jacobshofje (oude vismarkt)

De visserij is één van de belangrijkste welvaartsbronnen voor Zierikzee geweest. De vissers vingen met name haring en kabeljauw. In het midden van de 17de eeuw bestond de vloot uit bijna 100 schepen. De gevangen vis werd in Zierikzee aan wal gebracht en verkocht. Vanaf 1470 werd de markt gehouden in de huidige Visstraat op de kruising met de Sint Domusstraat. In 1645 werd de markt overdekt, zodat ook bij slecht weer de markt kon doorgaan. 

In 1804 werd de vismarkt verplaatst naar het hofje van het Sint Jacobsgilde. Op 30 juli 1805 werd deze vismarkt in gebruik genomen. Naast andere bekende vissoorten kwam er ook zalm, haring, oesters, pekelharing en bokking op de afslag. Het Sint Jacobshofje werd gesticht door de destijds machtige vereniging van zeevarenden, het Sint Jacobsgilde. Het gedeelte links van het marktpleintje is overkapt met een galerij, waar vroeger de vis werd schoongemaakt. De kleine, witte woningen werden bewoond door armen uit de stad. Het afslagershuisje staat in het midden en in de ruimte ervoor, gevormd door banken in een cirkel werd de vis afgeslagen.

De Gidsendienst Zeeland houdt kantoor in dit prachtige monument. Voor diverse doeleinden zijn de ruimtes in en rondom het gebouw te huur. Wilt u informatie, stuur dan een mail via het contactformulier.