Wandeling Van Haamstede naar Burgh

Leuke wandeling door Burgh-Haamstede en het fantastische natuurgebied De Zeepeduinen.

 

In de zogenoemde Zuidwesthoek van Schouwen-Duiveland treft u de oudste kernen van het eiland: Burgh en Haamstede. Het dorp Burgh dankt zijn naam aan de Karolingische Burcht uit de negende eeuw, die diende als bescherming tegen de Noormannen. De ronde grondvorm van de vroegere burcht is nog altijd goed in het landschap te herkennen en vormt een waardevol historisch en archeologisch monument.

Haamstede, het andere deel van de tweeling, heeft een nog oudere oorsprong dan Burgh. Waarschijnlijk was er al in het stenen tijdperk bewoning op de hoge gronden. De bewoningsgeschiedenis gaat in ieder geval ver terug, want bij opgravingen zijn er aardewerk scherven gevonden waaruit bleek dat de Romeinen zich ophielden in dit gebied. Na de ramp van 1953 zijn beide kernen aan elkaar gekoppeld en sindsdien vormen ze het charmante dorp Burgh-Haamstede.

Programma

U wandelt samen met onze gids naar Slot Haamstede, één van de twee overgebleven kastelen op Schouwen-Duiveland. De wandeling voert u langs tal van (rijks)monumenten waaronder de ‘Bewaerschole’, de vroegere kleuterschool uit de 19e eeuw, het voormalige station van de RTM (Rotterdamsche Tramweg Maatschappij), langs ‘De Burghse Schoole’, een voormalige lagere school uit circa 1845 verder naar de achter het museum gelegen Karolingische Ringwalburg. Tot slot wordt een kijkje genomen op de Burghse Ring, met de beroemde perenbomen.

Op de terugweg loopt u door het natuurgebied de Zeepeduinen. De wandeling voert u langs de Walvisbunker en het uitzichtpunt duinen Westerschouwen. In de Zeepeduinen en bij Slot Haamstede liggen zo’n 40 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die deel uitmaakten van de Atlantikwall. Op het Hoge Duin ligt de commandopost, de Walvisbunker. De gids vertelt over deze en andere bunkers terwijl u geniet van de prachtige natuur.

  • Tijdstip: 14.00 uur
  • Duur: 2 uur
  • Meetingpoint: parkeerplaats Kriekemeet, Burgh Haamstede

Prijsinformatie

Wandeling van Haamstede Naar Burgh

Oliebollenwandeling